Bacasians

dilluns, 25 d’agost del 2008

Tines excavades a la roca a la Rioja

Buscant, buscant hem trobat aquest vídeo al 'Youtube'. Aquí podem veure com existeixen similituds en el sistema de excavar la roca per poder tenir les premses de vi (folladors o trulls) a prop de la pròpia vinya.




A partir d'aquí la recerca que hem fet a sigut al voltant dels "lagares rupestres" i tal com havíem dit em trobat moltes similituds entre la Rioja i el Bages, sobretot pel que fa al seu passat arqueològic al voltant del conreu de la vinya i la fabricació del vi.

Foto extreta del portal de turisme de la Rioja

Existeixen nombroses pàgines que parlen de les nombroses restes trobades a la Sonsierra riojana.

L'ús d'aquests trulls era col·lectiu i permetia poder treballar en comunitat en bens que de forma individualitzada no seria possible poder-los tenir. Aquí s'aixafava i exprimia el raïm, o únicament s'aixafava. El most obtingut es podia transportar més fàcilment fins a les llars i d'aquesta forma els camperols que no podien fer fermentar el vi en cubes o tines, almenys podien obtenir 'claretes'.

Curiosament aquestes tines excavades en la roca calcària es troven normalment a prop de restes de necròpolis, tant en la zona de la Sonsierra com la de Can Riols (Bacasis III). Per tant, no és casual el fet que aquest catxe es trobi tant a prop de les tres tombe s excavades a la roca.


Imatge de les Tines de Can Riols

















Foto extreta del article Lagares y Trujales Medievales en la Rioja

Enllaços sobre aquest article: